Stap voor stap een fotoboek maken

Met deze online-gids gaan we proberen om jou en je kleinkind te leren een fotoboek te maken. Ons doel is om dit in enkele eenvoudige en begrijpbare stappen te volbrengen.

Het enige wat je nodig hebt is:

- Een computer of laptop met internetverbinding
- Een digitale camera
- Veel inspiratie
- Een bereidwillig kleinkind of een bereidwillige grootouder

Stap 6: Maak je fotoboek.

Nu is alles eigenlijk klaar voor het maken van je fotoboek. De stappen hieronder leiden je door het proces van het aanmaken van je fotoboek.

STAP 6.1: OPEN ELKA COLOR SOFTWARE

Dubbelklik op het Elka Color Photoservice icoon op het bureaublad en het programma zal zich openen. Het beginscherm ziet er als volgt uit


In de rechterkolom staat er op de derde plaats "Fotoboeken". Hieronder kies je de optie "Fotocover".



Nu komt het er op aan te kiezen welke grootte van fotoboek je wil maken. Wij kiezen nu voor "XL". Het fotoboek waarmee we gaan werken bevat 24 pagina's. Gelieve dit maximum niet te overschrijden.


STAP 6.2: SELECTEER JE FOTO'S EN VUL JE FOTOBOEK.

Lees eerst de pop-up eens door die nu verschijnt en klik dan op "volgende"


Kies nu links in de navigatiekolom de map "Mijn Afbeeldingen" en daarin dan de map waarin je de foto's hebt gestoken die je via Picasa hebt geïmporteerd van je fototoestel. In het rechtervak krijg je dan al je foto's te zien in miniaturen. Kijk hier nog eens na of alle foto's wel degelijk zijn gerdraaid en in de juiste positie staan.


Staat er toch nog een foto verkeerd dan kan je die van hier uit nog altijd roteren met de twee groene pijlen onderaan het venster.


Als alle foto's goed staan dan ga je die foto's selecteren die in je fotoboek mogen opgenomen worden. Dit doe je door in het voorvertoningsvenster foto's aan te klikken en daarna op de knop "foto's toevoegen" te klikken.


Je kan natuurlijk ook meerdere foto's tegelijk toevoegen door er een kader rond te trekken of te werken met Ctrl + klikken. Merk ook op dat je meteen kan zien hoeveel bladzijdes je fotoboek zal bevatten en hoeveel het je zal kosten.
Heb je alle foto's toegevoegd dan klik je uiteindelijk op "Volgende", onderaan rechts.


STAP 6.3: PAS JE FOTOBOEK AAN AAN JE EIGEN SMAAK.

Lees en sluit de pop-up. Nu krijg je eindelijk je fotoboek te zien voor het eerst. Je kan dit nu op verschillende manieren gaan aanpassen.


Bovenaan zie je een strook waarin je de verschillende bladzijdes van je fotoboek naast elkaar krijgt te zien. Links zie je kolom met bovenaan 4 tabbladen: Foto's, Achtergronden, Effecten en Opmaak. Dit wordt meteen duidelijk wat je hiermee kan doen. De rest van het venster wordt ingenomen door een voorvertoning van je fotoboek.

De strook bovenaan gebruik je om snel naar een bepaalde pagina te springen.


De navigatiekolom links heeft 4 verschillende functies.


  • Met het tabblad "Foto's" kan je altijd nog nieuwe foto's toevoegen aan je fotoboek. Je kiest dan weer de juiste bronmap, selecteert foto's in de voorvertoning en klikt op "foto's toevoegen".
  • Met het tabblad "Achtergronden" kan je de achtergrond achter je foto's, pagina per pagina aanpassen naar je eigen smaak door te dubbelklikken op één van aangeboden motieven.
  • Met het tabblad "Effecten" kan je de randen van de foto's in je fotoboek aanpassen ook weer door te dubbelklikken op een bepaald effect. Dit effect is telkens maar van toepassing op één foto die je geselecteerd hebt op een bepaalde pagina.
  • Met het tabblad "Opmaak" kan je dan uiteindelijk de de schikking van de foto's aanpassen, pagina per pagina.
In de voorvertoning van je fotoboek is het belangrijk dat je de weergave eerst op 75% zet zodat je duidelijk al je foto's ziet per pagina en je de schikking, plaatsing en volgorde kan aanpassen. DIt kan je links onderaan doen via het drop-down menu.


Nu rest je alleen nog alle foto's pagina per pagina te schikken naar eigen smaak en goeddunken.

Ben je klaar met dit alles dan kan je je fotoboek bestellen door rechts onderaan te klikken op "Volgende"

>>> STAP 7