Stap voor stap een fotoboek maken

Met deze online-gids gaan we proberen om jou en je kleinkind te leren een fotoboek te maken. Ons doel is om dit in enkele eenvoudige en begrijpbare stappen te volbrengen.

Het enige wat je nodig hebt is:

- Een computer of laptop met internetverbinding
- Een digitale camera
- Veel inspiratie
- Een bereidwillig kleinkind of een bereidwillige grootouder

Stap 4: Zet je foto's op je Computer

Nu je een aantal foto's op je camera hebt is het zaak om die allemaal ordelijk op je computer te krijgen. Hierbij moet je er zeker op letten dat je een zekere logica gebruikt in het opslaan van je foto's. Het heeft geen zin dat je foto's verspreid staan over je harde schijf in verschillende mappen omdat dan het gevaar bestaat dat je niets nog terugvindt.
De veiligste weg is dat je gebruik maakt van de standaardmap "Mijn Afbeeldingen" op je computer.


De meest foutloze manier is om eerst verschillende mappen te maken met jaartallen waarin de foto's zijn genomen. Je gaat dan in elke jaartalmap nog eens submappen maken met de naam van de locatie waar de foto's zijn genomen en de juiste datum. In deze submappen steek je dan de juiste foto's zodat ze makkelijk kunnen worden teruggevonden.

Eens je de mappen hebt aangemaakt gaan we de foto's van de camera halen. Bekijk het filmpje hieronder waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je dit moet doen.




VOOR GEVORDERDEN

Om dit vlot en makkelijk te laten verlopen maken we gebruik van een gratis programma genaamd "Picasa".

Rechts op deze pagina klik je onder de titel "Downloadlinks" op de link "Picasa". Je komt dan op de downloadpagina van Picasa terecht.


Klik op de blauwe knop waar staat "Picasa downloaden". Je downloadt en installeert het programma. Als je Picasa voor de eerste keer opstart zal het programma éénmalig vragen om je computer te doorzoeken op afbeeldingen. Je staat dit toe.
Een belangrijke opmerking bij Picasa is dat dit een toepassing is die alle afbeeldingen laat staan waar ze staan op je computer. Het programma verandert niets aan de locaties maar biedt enkel een handige manier om al je foto's, die soms verspreid staan over heel je computer, overzichtelijk te beheren. Nieuwe foto's die je met Picasa importeert worden standaard in de map "Mijn Afbeeldingen" opgeslagen.

Als dit alles is gebeurd neem je je camera (in uitgeschakelde stand) en je verbindingskabel. Je sluit de camera aan op je computer via de USB-poort en dan pas schakel je de camera in.Sommige camera's zullen vragen in welke modus je hem wil gebruiken, je kiest dan voor de "PC-modus".

Je opent Picasa en dan kies je links bovenaan de knop "Import".



Je kiest dan je camera uit de "import from" lijst en je krijgt alle foto's die op je camera staan te zien. Je kan nu afzonderlijke of alle foto's selecteren en importeren in Picasa. Het programma vraagt je ook meteen hoe je de map wil noemen waarin je al je foto's wil opslaan. Maak de naam van de map sprekend zodat je achteraf je foto's eenvoudig kan terugvinden.

Ziezo, je foto's staan nu mooi op je computer, klaar om bewerkt te worden.

Ga zeker ook eens kijken bij de "Picasa Help" waar ze je mooi uitleggen hoe je foto's moet importeren. Of bekijk het onderstaande filmpje eens (in het Engels).




>>> STAP 5